Coretan Pemikiran

Nikmat yang paling berharga selepas Iman dan Islam, ialah sahabat yang soleh. -Umar alKhattab-

Ragam2 Solat

Beberapa adegan di kala solat yg mesti dibaca!! haha

Minggu lepas, ana g Taiping. Saja, jalan2. Ari tu Jumaat, so ana g solat kat masjid (nk solat mana lg kan?)
Dpndekkan cter, imam tu baca surah2nye sedaaap sgt. Mendayu. Tatkala abis je dia baca Al-Fatihah, makmum selalunye akan sambut dgn Amiin. Ttibe kan, ada plak sorang mamat ni AAAMIIIIINNN!!!! giler kuat, satu masjid tu bgema dgn suara dia je! Tkejut gak ana masa tu, tganggu kekhusyukkan ana.
Slps solat tu, ana tpikir. Cian orang2 kat masjid ni. Bayangkan stiap masa solat bgema suara mamat td dgn AMIIN dia tu, sape xtkjut. Hadoii...

Semasa bsedia nk solat Zuhr di TEET!, ana dok tcegat kat saf dpn ni ha. Sblh ana ada la sorg pakcik ni. Dari mula iqamat smpi la imam dh angkat takbir, dia xgak rapatkan saf dgn ana ni. Besar jiddan plak tu ruang antara kami ni. Ana pun dgn rasa tsentuh skit, panggil adik comel kat saf blkg mai isi tempat kosong tu.
Abis cter.
Pnuh gak saf.
Alhamdulillah.
Slps solat, ana tpikir. Kalau dlm solat pun xnk rapatkan saf, cne la idup dia tu nk rapat dgn manusia jalinan ukhwahnye.
ps:-mungkin ana kne gak pakai deodorant Izan skit n minyak atar Hafidz, bg wangi badan.

Tgh ana bsgera nk tunaikan solat Zuhr slps benchwork yg penat-jiddan-nk-pengsan, ana nmpk xde sape dlm surau utk bjemaah kcuali sorg pakcik. Ana tap dia lalu solat. Nk djadikan cter, dtg plak 2 org; sorg pakcik dgn sorg pmuda nk bjemaah gak. Xpasal2 diorg buat satu lg jemaah btul2 kat sblh kami ni ha.
Amboi!
Abis je solat, ana dok phati je diorg.
"Ni bkn member GMi ni. Kalau x, ana dh lama bantai dgn workpiece ni ha."
Tuptup dtg bbrapa org lg nk solat gak n ana nmpk yg 2 org td tu nk solat jamak plak. Ok r. Yg baru dtg ni nk join, ttibe pmuda ni ckp,
"Kami nk solat jamak ni."
Yg baru dtg ni, kononnye mcm paham2 je situasi tu, trus g buat jemaah len. Konklusinye, ada dua jemaah dlm surau tu masa Zuhr.
Lps tu, ana tpikir. Agaknye kalau diorg skali bjemaah je xleh ke? Kalaupun ada org yg masbuk dlm solat, sdgkan dia xcukup rakaat, dia bangun gak nk cukupkn.

Banyak lg ragam2 solat yg ana nmpk+nk cter, tp kita buat episod len ek.
Wassalam. =p

4 comments:

a.N.A said...

aNA pernah hadapi situasi org tak nak rapatkan saf gak... di***** .... bagi yg dah ade ilmu tu sedih lah gak asal diorang tak apply kn... tp aNA dapat rasakan ade yg tak tahu.. nk kene betulkan... sebab mereka rase ruang yg luas tu utk dptkan keadaan yg selesa.. padahal dalam jemaah kene rapat...ade jugak yg imam lupe nk ingatkan jemaah utk rapatkan saf... wallahua'lam

EmberPen said...

ya, mari kita fikirkan cara nk tegur n apply kat sume.
hmm....

cikdoktorfalsafah said...

hmm.
hari tu ana pergi solo, indonesia dan solat di salah sebuah masjid di sana.
dan kebetulan dah habis jemaah.

terkejut sangat, pergi bhgn perempuan, ade seorang wanita ni,
ingatkan ade jemaah perempuan..
rupe rupenye mmg die angkat takbir, baca alfatihah, semua yg rukun qauli dia baca kuat. dan sejadahnya, senget. tak sama dengan kiblat sebenar.

Masha Allah.
ana tengok semua yang solat keliling dia, mcm tak kesah.
dan trtanya tanya jugak ana,
diorg ni khusyuk ke.
haha
sbb ana sndiri pun, cuba utk khusyuk.

tp ana positifkan minda.
kata yg kita kan banyak mazhab dan fahaman.
tp jauh di sudut hati,
i think u may understand what is it.
:)

ibnutoha said...

Salam,
ana (huhu, terpaksa juga ana2 dah sume org dok ana-anta) moderator TTFC, my nickname there is bro ferdaus.

thanks to blog owner for very good concern for this issue, mcm2 org berjemaah kat mesia.

kalo sape2 yg jadi imam tu kene main peranan. Kat ireland ni kalau ana bagi khutbah, akan ckp sungguh2. bagi dulu view penting, baru hujahkan isi. org putih ni xnak dgr kite meleret2. so sharp and steady ana boleh habiskan khutbah paling lama 15 min kot. slalunya around 10. xtahu la org2 local sini boleh terima xprojektor or slide kaler2. mcm lecture la pulak. tp alhamdulillah, mcm xde jemaah tido sbb 10 min pak imam bertempik (suara lantang, macho, lol), kite kan lelaki? hehe..

when solah, i learn to be firm,mase mula2 dtg ireland, tgk pak imam akan ckp dgn tgas,
"shoulder to shoulder, toe to toe"
until now masih amalkan, bile jadi imam kene cakap sbb ramai org xrase penting.

kat malaysia, ramai je imam yang bagus, siap ckp abis2 bagi rapat.

cube tgk kat rnr, org sume suke je jemaah, tp org mesia ni memalu nak jadi imam, takut kene tolak etc.

nta as yg faham kene main peranan. bgtau je dgn lawak, eh boleh la solat sekali,ape rakaat yang xcukup tu tambah! [dgn senyum simpul]

ana doakan usaha2 antum di malaysia lancar. seronok tgk anak2 muda mcm antum, bukak blog bincng masalah umat. [eh ku dah tua ke?]

mungkin usrah2 perlu giatkn lagi hal ni. xperlu pun bincang dalam usrah. bile jaulah, ade keadaan yg sama, baru kie bgtau. org akan igt thru experience.
so bykkan usaha tarbiyah, masyarakat akan jadi alim. iA.

saje je merepek, tgh reka teks khubah. bukak ttfc, perasan byk entry nta. syabas! ajak kawan2 ye.

http://tunastaqwa.ning.com/